Kurallar

1. GENEL İŞLEYİŞ

a.Gruplar 5’li olarak organize edilir. Grupların da ilk 4 sırayı alan takımlar bir üst tura çıkar.

b.Gruplarda sıralama belirlenir iken sırası ile şu kriterlere bakılır;

1.Sıralama; kazanılan maç sayısına göre belirlenir. Kazandığı maç sayısı fazla olan takım üst sırada yer alır.

2.Kazanılmış müsabaka sayısının eşitliği halinde; ikili averaja bakılır;

3.Kazanılan toplam puana göre eşitliğin bozulmaması halinde; sıralama set averajına bakılır. Set averajı hesaplanırken; takımların müsabakalar sonunda kazandıkları setlerin toplamı, kaybettikleri setlerin toplamına bölünür.

4.Eşitliğin set averajına göre de devam etmesi halinde; sayı averajına bakılır. Eşitliği devam eden takımların yaptıkları tüm müsabakalar sonunda kazandıkları sayıların toplamı, kaybettikleri sayıların toplamına bölünür. Takımlar, çıkan sayının (sayı averajı) büyüklüğüne göre yukarıdan aşağıya sıralanır.

5.Eşitlik halen bozulmamış ise; takımların kendi aralarında yaptıkları müsabakalarda kazanılmış müsabaka, puan, set ve sayı averajına sıra ile başvurularak sıralama belirlenir. ( İllerdeki takım sayısına göre gruptan çıkma statüsü farklılık gösterebilir.)

c.Gruplarda gerçekleştirilen müsabakalar sonucunda; 2-0 set skoru ile sonuçlanan müsabakalar da galip gelen takıma 3 (üç) puan, mağlup takıma 0 (sıfır) puan verilir. 2-1set skoru ile sonuçlanan müsabakalar da galip gelen takıma 2 (iki) puan, mağlup olan takıma 1 (bir) puanverilir.

ç. Gruplardan çıkmayı başaran takımlar; tek müsabakalı sistemde sırasıyla Çeyrek Final, Yarı Final ve Final müsabakası oynayacaktır.( Gerektiğinde play-off müsabakaları da oynanacaktır.)

d.Müsabakalar Cumartesi günleri oynanacaktır. Organizasyon Komitesi olağanüstü durumlarda diğer günlerde de müsabaka oynatabilir.

e. Molayı sadece antrenör yok ise, takım kaptanı alabilir.

f.Takımların her bir set için, 1 mola hakkı vardır. Mola süresi 30 saniyedir.

g. Müsabaka başlangıcında, müsabaka hakemi heriki takım kaptanı yanına davet ederek yazı-tura atışı gerçekleştirir. Atışı kazanan takım müsabakaya başlar.

ğ.Takımlar müsabakadan 10 dakika önce ısınma hakkına sahiptir.

h.Final müsabakası haricindeki müsabakalar3 set, final müsabakası ise 5 set üzerinden oynanır.3 setli müsabakalar da 2 seti kazanan,5 setli final müsabakasında 3 seti kazanan takım müsabakayı kazanır.3 setli müsabakalarda 1-1 set eşitliği, 5 setli final müsabakasında 2-2 set eşitliği olması durumunda, final seti 15 sayı üzerinden oynanır. Final setinin kazanılabilmesi için; 2 farklı bir skor elde edilmesi gerekmektedir. Diğer tüm setler 2 sayı fark olma şartıyla 25 sayı da sonuçlanacaktır.

ı. İlk 2 sette 12. Sayıya ulaşıldıktan sonra final setinde ise 8. Sayıya ulaşıldıktan sonra müsabaka hakemi tarafından teknik mola alınır.

i. File yüksekliği 2.30 metredir.

j.Müsabakalarda 1 orta, 1 file ve 2 çizgi olmak üzere; toplam 4 hakem görev alacaktır.

2. OYUNCU SAYISI VE NİTELİKLERİ

a.Takımların kadroları,  en az 6 en çok 18oyuncudan oluşur.

b.Müsabakalar, 6 oyuncudan oluşan takımlar ile gerçekleştirilir.Takımlar, yedek kulübesinde en fazla 8 oyuncu bulundurabilir. Takımların, oyun alanındaki kadroların da 1 kadın oyuncu bulundurmak zorunludur. Takımlar, müsabakaların da, kadro dışı oyuncu oynatamaz.

c.Business Volley Cup Ligi’nde yer alacak katılımcı şirketlerintakım oyuncularının, turnuva başlangıç tarihinden itibaren geriye dönük en az 2 aylık sigortalı çalışanı olması gerekmektedir.

d.Grup şirketleri;  Business VolleyCup Ligi’ndebirbirinden bağımsız takımlar halinde mücadele edebilecekleri gibi isterlerse birlikte oluşturacakları bir takım ile mücadele edebilirler.Birlikte oluşturacakları takımın ismin de, çatı grubun ismini veya markalarının ismini kullanabilirler. Bağımsız katılmaları halinde ise; bu takımlar ayrı gruplarda yer alır.

e. İki farklı şirket, birleşerek oluşturacakları takım ile Business Volley Cup Ligi’ n de mücadele edebilir. Bu durumda katılımcı takımın ismi; iki şirketin birleşmesi ile oluşabilmekle birlikte, sadece bir isimle de belirlenebilir. Bu durumda kadrodaki oyuncuların iki firmadan birinde çalışıyor olmaları gerekir.

f. Oyuncular arasında cinsiyet ayrımı yoktur, takımlar kadrolarında kadın veya erkek oyuncu bulundurabilirler.

g. Bir şirket, oyuncu kadrosunda franchiselarının çalışanlarını oynatabilir. Bu durumda iki şirket arasındaki franchising sözleşmesi kayıt aşamasında ibraz edilmelidir.

h.Katılımcı şirketlerin,kadroların da bulunan bir oyuncunun etkinlik devam ederken işten ayrılması durumunda, oyuncununtakımındaki varlığı otomatik olarak son bulur. Takım, bu durumu MerkezDisiplin Kuruluna bildirerek söz konusu oyuncuyu kadrodan çıkartmak ve bir daha oynatmamak zorundadır. Bu durumda bulunan bir oyuncunun söz konusu takımile bir müsabakaya katılması halinde, ilgili takıma o müsabaka için hükmen mağlubiyet cezası uygulanacaktır.

3. OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ

a Business Volley Cup Ligi müsabakaların da, takımların oyun alanına forma ile gelme zorunluluğu vardır.Libero pozisyonundaki oyuncularının forma renginin, diğer takım oyuncularının forma renginden farklı olması zorunludur.Müsabaka hakemi tarafından 2 takımın formalarının birbirine benzer olması nedeniyle karışıklık olabileceği kanaatine varılması halinde, müsabaka hakeminin gerçekleştireceği kura ile belirlenen takım, Organizasyon Komitesi’nin sağlayacağı yeleklerle oynar. 

b.Müsabaka öncesinde sahada ısınmak isteyen oyuncular mutlaka yelek veya eşofman üstü giymelidir.

c.Sporcu sağlığını tehlikeye sokabilecek takıları takmak yasaktır. ( Gözlük, saat, yüzük, kolye, bileklik vs.)

d. Müsabakalar,Business Volley Cup Ligi Organizasyon Komitesinin sağlayacağı tam profesyonel voleybol toplarıyla oynanacaktır.

4. OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

a.Takımların, bir müsabakada en fazla altı oyuncu değişikliği yapma hakkı vardır. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.Oyuna girecek oyuncu, takım antrenörünün değişiklik onayının ardından, saha koordinatörünün yanına gelerek değişeceği oyuncuyu belirtir ve oyuna girmek için hazır halde bekler. Oyunun durduğu anda müsabaka hakeminin kontrolünde oyuncu değişikliği gerçekleştirilir.

b.Müsabaka hakeminden izin alınmadan oyuncu değişikliği yapılamaz. Oyuncu değişikliği yapılabilmesi için önce müsabaka hakeminin izni, sonra da oyunun durması beklenir.

c.Oyundan çıkan oyuncu,tekrar oyuna dâhil olabilir. Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun, müsabaka hakeminin izni olmadan sahaya girmesi durumunda müsabaka hakemi oyunu durdurur ve bu oyuncunun takımı rally kaybı ile cezalandırılır. Rakip takım bir sayı alır ve servis atma hakkı kazanır.

5. HAKEMLER

a.Business Volley Cup Ligi müsabakaları, oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanmış hakemler tarafından yönetilir. Müsabaka hakemlerinin, oyun ile ilgili kararları nihai kararlardır.

b.Hakemler ve saha koordinatörleri müsabaka boyunca sahada organizasyon komitesini temsil etmektedirler. Müsabaka hakemlerinin oyun alanı içi ve dışı ile ilgili verdikleri kararlar tartışılamaz. Müsabaka hakemlerini tayin etme yetkisi tamamıyla, Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu’na aittir, takımların hakem seçme hakkı yoktur. 

c.Müsabaka hakemi, herhangi sebepten dolayı geçici olarak oyunu yönetemeyecek hale gelirse, oyun saha koordinatörünün denetimi altında devam edebilir.

6. BUSINESS VOLLEY CUP LİGİ DİSİPLİN KURULU

a. Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu, Business Volley Cup Ligi’nin asayişinden sorumlu olup, ligin yargı organı özelliğini taşır, disiplin kararlarını alır.  Haftanın bir günü toplanarak hafta boyu gelişen olayları değerlendirir.

b.Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu aldığı kararları ilgili takım kaptanlarına veya oyunculara,www.businessvolley.com resmi web sayfasında bulunanceza tahtası bölümünden duyurur ve e-mail yoluyla  tebliğ eder.

c.Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu, cezai uygulamalarında oyuncu ve takımların disiplin geçmişlerini göz önünde bulundurur.

d. Takımlar müsabakalarla ilgili her türlü itirazlarını müsabakanın bitimine müteakip, en geç 48 saat içerisinde Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu’na, [email protected]  mail adresi yoluyla gönderecekleri dilekçe ile yapmaları gerekmektedir. Bu süreyi aşan itirazlar dikkate alınmaz.

e.Bir müsabakaya herhangi bir oyuncunun hayati bir sakatlığı nedeniyle (Müsabaka hakemi sakatlığın önemine onay vermelidir.) devam edilememesi durumunda, müsabaka tatil edilir.İlgili müsabaka; Organizasyon Komitesinin belirleyeceği bir gün ve saat de, kaldığı şekli ile başlatılarak tamamlanır.

f.Bir müsabakanın disiplin veya güvenlik gibi bir nedenle tatil edilmesi durumunda, müsabaka Business Volley Cup Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilir. Kurul, gerekli incelemeleri yaparak; müsabakanın yeniden oynanmasına, kaldığı yerden devam etmesine, iki takımdan birinin hükmen mağlubiyetine, müsabakanın o anki skoruyla tescil edilmesine, her iki takımın tüm Fairplay Events müsabakalarından men cezası veya takımlara puan cezası uygulamasına karar verebilir. 

g.Müsabakayı izleyen seyircilerin veya yedek oyuncuların,müsabaka hakemi izni olmadan sahaya girmeleri kesinlikle yasaktır.

h.Business Volley Cup Ligi’n de mücadele eden takımlar, kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin hal ve hareketlerinden sorumludur. Müsabaka raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin organizasyon görevlileri, müsabaka hakemleri, rakip oyuncu veya taraftarlarına karşı sportmenlik sınırını aşan tutumu ile oyun alanı için belirtilen kurallarına uymaması yine o takımın sorumluluğu altındadır. Bu tip durumlardaBusiness Volley Cup Merkez Disiplin Kurulu’ nun ilgili seyirciler ile takım arasında bağlantı olduğunu saptaması halinde; gereli disiplin cezası ilgili takıma uygulanır. Ayrıca katılımcı şirket, etkinlik süresi boyunca seyircilerinin  etkinlik alanı içinde bulunan eşya, makine ve düzeneklere verilecek maddi zarardan sorumludur.

7. YAPTIRIMLAR VE İHRAÇ

a.Takımlar, müsabaka başlangıç saatinde en az 6 oyuncusuyla, oyun alanı içerisinde hazır olmalıdır. Aksi bir durumda, ilgili takıma hükmen mağlubiyet cezası uygulanır.

b.Müsabakadan diskalifiyeler halinde, takımlar oyun alanında en az sahada 6 oyuncu bulundurmak zorundadır.Diskalifiye olan oyuncunun yerine, yedek kulübesindeki bir oyuncu oyuna girebilir. Fakat diskalifiye olan oyuncu, bir daha oyuna dâhil olamaz.

c.Müsabaka sırasında, bir takımın oyuncu sayısının 6’nın altına düşmesi halinde müsabaka tatil edilir. Müsabaka sonucu, oyuncu sayısı 6’nın altına düşen takım aleyhine hükmen mağlubiyet ile tescil edilir.

d.Hükmen mağlubiyet cezası ile sonuçlanan müsabakaların organizasyondaki karşılığı, müsabakanın ceza uygulanan takımın aleyhine 3 -0 mağlubiyeti ile tescildir.

8. ORGANİZASYON SORUMLULUKLARI

a.Business Volley Cup Ligi ile ilgili her türlü konuda karar yetkisi Business Volley Cup Ligi Organizasyon Komitesine aittir.

b.Business Volley Cup Ligi Organizasyon Komitesi, Business Volley Cup Ligi ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.

c.Business Volley Cup Ligi’ne katılan tüm takımlar, kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

d. Business Volley Cup Ligi Organizasyon Komitesi gerekli gördüğü takdirde turnuvanın yapılacağı tesisleri, belirlenmiş müsabaka yeri, tarih ve saatlerini önceden haber vermeksizin değiştirebilir. Böyle bir durumda katılımcı takımlar mümkün olan en kısa sürede bilgilendirilecektir.

f. Organizasyona katılan tüm takımlar ulaşım konusunda kendileri sorumludurlar.

g. Organizasyon komitesi, açıklanan ödüllerde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

h. Organizasyonla ilgili haberler, duyurular, müsabaka sonuçları vemüsabaka programları gibi bilgiler www.businessvolley.com da yayınlanacaktır.

i. www.businessvolley.com da yayınlanan bilgileri takip etmek takımların kendi sorumluluğundadır. Takip etmemelerinden doğacak zararlardan Business Volley Cup Ligi Organizasyon Komitesi sorumlu tutulamaz.

k.Business Volley Cup Ligi Merkez Disiplin Kurulu tarafından kurallara aykırı davrandığı gerekçesiyle tüm Fairplay Events müsabakalarından men cezası veya müsabakadan men cezası uygulanan takım ile oyuncular,  maddi veya manevi herhangi bir hak iddia edemez.

9. SAĞLIK

a.Business Volley Cup Ligi’ne katılan tüm oyuncular sağlık konusunda kendileri sorumludurlar. Spor yapmalarına engel rahatsızlıkları bulunanlar organizasyona katılmamalıdırlar.

b.45 yaşından büyük kişilerin, doktordan aldığı “spor yapabilir” şeklindeki sağlık raporunu beyan ederek müsabakalara katılmasında herhangi bir problem yoktur. Sağlık  raporu beyan edilmediği takdirde, Business Volley Cup LigiOrganizasyonKomitesi’nin hiçbir sorumluluğu yoktur.

c.Business Volley Cup LigiOrganizasyon Komitesi; sağlıkla ilgili konularda, takımların tedbir almaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü,takım ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.

10. GÜVENLİK

a. Organizasyona katılan tüm takımlar güvenlik konusunda kendileri sorumludurlar.

b. Katılımcıların kendi aralarında ya da tesislerle aralarında çıkabilecek ihtilaflarda organizasyon komitesi taraf değildir, sorumluluk kabul etmez.

c.Business Volley Cup LigiOrganizasyon Komitesi; güvenlik ile ilgili konularda, takımların tedbir almaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü,takım ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.